INDUKTIVNI PREKIDACI

INDUKTIVNI PREKIDACI

U industrijskoj primeni induktivni senzori su danas neophodni. Poredeći ih s mehaničkim prekidačima oni nude skoro idealne pretpostavke: beskontaktni rad bez habanja i visoke sklopne frekvencije. Osim toga, oni su neosjetljivi na vibracije, prašinu i vlagu.  Induktivni senzori spadaju u kategoriju pasivnih senzora. Nastali su kao zamena za  Reed senzore koji imaju relativno kratak vek trajanja.

 Induktivni blizinski prekidač se sastoji od tri dela: oscilatora, prekidačkog kola i izlaznog pojačavačkog kola.Oscilator generiše naizmenično električno polje. Kada metalni objekat priđe ovom polju i dostigne rastojanje na kome postoji indukcija, vrtložne struje u metalu će oslabiti oscilacije i njihovo zaustavljanje. Promena oscilacija i zaustavljanje oscilatora se obrađuje u sledećem stepenu i pretvara u prekidački oblik, i dobijamo prekidačko upravljanje bez dodira.

Induktivni senzori korišćeni su u mnogo različitih aplikacija.  Koriste se pri kontroli, regulisanju, automatizovanju, pozicioniranju i nadgledanju proizvodnog procesa. Najčešće se primenjuju u industriji plastičnih masa, tekstilnoj, drvoprerađivačkoj i auto industriji i svuda gde proizvodni proces treba da je automatizovan.

Nazastupljeniji induktivni prekidači u našem regionu su proizvodi sledećih firmi: Baluff, Baumer, Eaton, Di Soric,  Pepperl-Fuchs, Omron, IFM i mnogi drugi…